Preskočiť na hlavný obsah

Pečivo kváskové


 Rožky, žemličky, pletenky.... Každý deň si ich dávame na raňajky, na desiatu deťom do školy a asi nikdy sa ich nevzdáme.
Obchody nám ponúkajú veľa druhov pečiva ale je úplne jednoduché si upiecť tieto každodenné mňamky doma.
Inšpirovala som sa receptami na nete a s výsledkom som nielen ja spokojná.

Potrebujeme:
Predcesto/rozkvas
100 gramov polohrubej múky
50 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražný kvások)

Cesto
200 gramov Manitoba
200 gramov múka na kysnuté cesto
100 gramov polohrubej múky
280 gramov plnotučné mlieko
1,5 kl soli
1 Pl kopcom bravčovej masti


Večer si zarobíme rozkvas a necháme na linke cez noc pracovať kvások.


K rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť. Cesto po pol hodine vždy preložíme.


Po 2 hodinách si z cesta odoberáme kúsky cca 90 gramove a vytvarujeme bochníky.
Necháme 10 minút podkysnúť.


Je na nás, čo si z bochníkov vytvarujeme.
Môžeme ich len preložiť na papier na pečenie a budeme mať žemličky, alebo si urobíme mini pletenky.
Bochník si rozvaľkáme ako je na obrázku.


Na širšej časti zrolujeme a trochu na doske rukami povaľkáme.


Preložíme ako na obrázku a dlhší koniec prrvliečeme zo spodu hore.


Asi takto.



Ak chceme rožteky, cesto si vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zo širšej strany točíme cesto smerom k užšej. Opäť trochu rukami povaľkáme na doske.



Jednotlivé kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme zdvojnásobiť objem. Čas záleží od teploty v miestnosti ale aspoň 2 hodiny to bude trvať. Niekde píšu 3 až 4 hodiny.


Cesto postriekame vodou, posypeme soľou, rascou, sezamom..... a vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov.
Pečieme so záparou 10 až 15 minút.


Dobrú chuť


Zápara: pri zapínaní rúry vložíme plech na spodok. Keď dáme pečivo (chlieb) do rúry, na spodný plech vlejeme hrnček horúcej vody.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese