Preskočiť na hlavný obsah

Pečivo kváskové


 Rožky, žemličky, pletenky.... Každý deň si ich dávame na raňajky, na desiatu deťom do školy a asi nikdy sa ich nevzdáme.
Obchody nám ponúkajú veľa druhov pečiva ale je úplne jednoduché si upiecť tieto každodenné mňamky doma.
Inšpirovala som sa receptami na nete a s výsledkom som nielen ja spokojná.

Potrebujeme:
Predcesto/rozkvas
100 gramov polohrubej múky
50 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražný kvások)

Cesto
200 gramov Manitoba
200 gramov múka na kysnuté cesto
100 gramov polohrubej múky
280 gramov plnotučné mlieko
1,5 kl soli
1 Pl kopcom bravčovej masti


Večer si zarobíme rozkvas a necháme na linke cez noc pracovať kvások.


K rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť. Cesto po pol hodine vždy preložíme.


Po 2 hodinách si z cesta odoberáme kúsky cca 90 gramove a vytvarujeme bochníky.
Necháme 10 minút podkysnúť.


Je na nás, čo si z bochníkov vytvarujeme.
Môžeme ich len preložiť na papier na pečenie a budeme mať žemličky, alebo si urobíme mini pletenky.
Bochník si rozvaľkáme ako je na obrázku.


Na širšej časti zrolujeme a trochu na doske rukami povaľkáme.


Preložíme ako na obrázku a dlhší koniec prrvliečeme zo spodu hore.


Asi takto.



Ak chceme rožteky, cesto si vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zo širšej strany točíme cesto smerom k užšej. Opäť trochu rukami povaľkáme na doske.



Jednotlivé kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme zdvojnásobiť objem. Čas záleží od teploty v miestnosti ale aspoň 2 hodiny to bude trvať. Niekde píšu 3 až 4 hodiny.


Cesto postriekame vodou, posypeme soľou, rascou, sezamom..... a vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov.
Pečieme so záparou 10 až 15 minút.


Dobrú chuť


Zápara: pri zapínaní rúry vložíme plech na spodok. Keď dáme pečivo (chlieb) do rúry, na spodný plech vlejeme hrnček horúcej vody.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu

Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti? Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto.  Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť. Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov. Na blogu mám aj recept s použitím droždia. Potrebujeme: 350 g mlieka 140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku 500 g hladkej múky 20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej) 30 g bravčová masť 1 ks celé vajce 400 g škvarky Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam.... Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky. Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov). Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé. Misku prikryjeme a nechá