Preskočiť na hlavný obsah

Pečivo kváskové


 Rožky, žemličky, pletenky.... Každý deň si ich dávame na raňajky, na desiatu deťom do školy a asi nikdy sa ich nevzdáme.
Obchody nám ponúkajú veľa druhov pečiva ale je úplne jednoduché si upiecť tieto každodenné mňamky doma.
Inšpirovala som sa receptami na nete a s výsledkom som nielen ja spokojná.

Potrebujeme:
Predcesto/rozkvas
100 gramov polohrubej múky
50 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl ražný kvások)

Cesto
200 gramov Manitoba
200 gramov múka na kysnuté cesto
100 gramov polohrubej múky
280 gramov plnotučné mlieko
1,5 kl soli
1 Pl kopcom bravčovej masti


Večer si zarobíme rozkvas a necháme na linke cez noc pracovať kvások.


K rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť. Cesto po pol hodine vždy preložíme.


Po 2 hodinách si z cesta odoberáme kúsky cca 90 gramove a vytvarujeme bochníky.
Necháme 10 minút podkysnúť.


Je na nás, čo si z bochníkov vytvarujeme.
Môžeme ich len preložiť na papier na pečenie a budeme mať žemličky, alebo si urobíme mini pletenky.
Bochník si rozvaľkáme ako je na obrázku.


Na širšej časti zrolujeme a trochu na doske rukami povaľkáme.


Preložíme ako na obrázku a dlhší koniec prrvliečeme zo spodu hore.


Asi takto.



Ak chceme rožteky, cesto si vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zo širšej strany točíme cesto smerom k užšej. Opäť trochu rukami povaľkáme na doske.



Jednotlivé kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme zdvojnásobiť objem. Čas záleží od teploty v miestnosti ale aspoň 2 hodiny to bude trvať. Niekde píšu 3 až 4 hodiny.


Cesto postriekame vodou, posypeme soľou, rascou, sezamom..... a vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov.
Pečieme so záparou 10 až 15 minút.


Dobrú chuť


Zápara: pri zapínaní rúry vložíme plech na spodok. Keď dáme pečivo (chlieb) do rúry, na spodný plech vlejeme hrnček horúcej vody.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...