Štartér:
200 gramov hladkej múky
200 gramov vody
100 gramov Lievito madre (LM) alebo
1 Pl kvásku
Cesto:
150 gramov múka Manitoba
350 gramov hladkej múky
380 gramov kefír
1 ks malý uvarený zemiak
1 čl soli
Večer si zarobíme rozkvas/predcesto a necháme kvásky cez noc pracovať.
Ráno budeme mať krásny bublinkový štartér.
Pridáme ostatné ingrediencie okrem soli a riadne premiešame.
Po hodine pridáme soľ a mixérom (ručne) miesime.
Prekladáme aspoň raz za polhodinu. Cesto si dáme na pomúčenú dosku a premiesime.
Vložíme do ošatky a počkáme cca 2 hodiny kým nám zväčší objem.
Krásne nakysnutý chlebík si preložíme na papier na pečenie a narežeme.
Vložíme do vyhriatej rúry so záparou a pečieme 10 minút. Vyberieme záparu a pečieme ešte 15 minút.
Chlebík sa môže dať do janskej misy ked je veľmi hydratovaný ako som urobila ja teraz.
Dobrú chuť
Zápara: pri zapínaní rúry vložíme plech na spodok. Keď dáme pečivo (chlieb) do rúry, na spodný plech vlejeme hrnček horúcej vody.
Komentáre