Preskočiť na hlavný obsah

Kurací perkelt




Toto jedlo je spomienka na moje detstvo. Babka nám ho varievala z domácej sliepky keďže bývalá v domčeku s dvorom a vždy k perkeltu dávala halušky. 

Voľakedy sa u nás cestoviny nekupovali, všetko sa robilo doma. 
A najmä moja babka, ktorá má zlaté ruky aj keď už v jej veku ruky nevládzu.

Môžeme použiť kuracie štvrte, či stehná, ale aj iné mäsko ako napríklad teľacie, bravčové.... 
Množstvo surovín si prispôsobíme počtu členov rodiny.

Potrebujeme:
kuracie prsia, stehná,...
cibuľa
2 Pl hladkej múky
cca 300 ml smotany na varenie
červená mletá sladká paprika
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca (nemusí byť)
olej/masť 

Ak máme kuracie prsia, nakrájame si mäsko, posolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku a rascu. 

 Nalejeme trochu oleja a premiešame. 

Necháme chvíľu postáť aby sa chute spojili.

Zatiaľ si na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji. 

Pridáme mäso a miešame kým sa nezatiahne. Ak sme si mäsko nedali pred prípravou do pácu, teraz pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú rascu a mletú červenú papriku. 

Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso pod vodou a dusíme do mäkka. 


Keď je mäso skoro mäkké, v miske si vymiešame 2 Pl hladkej múky so smotanou na varenie. Cez sitko vlejeme k mäsku a poriadne premiešame.

Chvíľu ešte povaríme, ochutnáme a keď sme spokojný s chuťou a hustotou perkeltu, môžeme servírovať s haluškami alebo cestovinou ako sú kolienka a podobne. 

Perkelt s kuracími prsiami: 


Kuracie stehná:
 


Dobru chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...