Preskočiť na hlavný obsah

Gofry/waffle (aj s kváskom)




Za mojich mladších čias sme v lete cez sezónu chodili na gofri na Slnečné jazerá v Senci. Bez gofry sme ani nešli domov. 
Výborná sladká dobrota s veľkou porciou šľahačky a čokolády. Vždy bolo zaujímavé dostať sústo krehkého cesta a stekajúcej šľahačky bezpečne do úst bez ušpinenia rúk a úst. Ale o tom to bolo, vždy s nadšením a dávkou odvahy sme sa pustili do tej skvelej sladkej mňamky.
Odkedy mám jednoduchý úžasný recept, túto obľúbenú dobrotu robím kedykoľvek počas roka. 

Stačí pridať napríklad škoricový cukor a máme inú chuť vhodnú na jeseň či zimu.

Potrebujeme:

3 vajcia 
3 Pl kryštál.cukor = 70 gramov
2 šálky polohrubej múky = 315 gramov
1 a 1/2 šálky mlieka = 300 gramov
1/2 šálky oleja = 95 gramov
1 bal.kypriaceho prášku do pečiva (môžeme nahradiť 1 Pl ražného kvásku)
1/2 Čl soli (do bielok) 
šálka = 200 ml

Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, olej, múku, prášok do pečiva (ak robíme gofri s kváskom PDP vynecháme).   


Vmiešame sneh.



Pri kváskovej verzii necháme cesto postáť aspoň dve hodiny. Záleží od teploty v miestnosti.


Cesto oddýchnuté s kváskom.



Pečieme vo wafflovači do zlatova. 

Podľa chuti natrieme džemom, Nutellou a ozdobíme šľahačkou a ovocím čerstvým alebo zaváraným. 



So šľahačkou a čokoládou



So slaným karamelom



So šľahačkou a ovocím



 



Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...