Keď máte na niečo chuť a nie je to chuť na sladké...
Kvások si pýtal nový recept, tak som rozmýšľala čo by som upiekla.
Kváskový chlebík s uvareným zemiakom je vláčny a mäkkučký tak prečo neurobiť slané chuťovky so zemiakovým cestom?
A veru boli viac ako úžasné, schované pred mlsnými jazýčkami na druhý deň chutili tiež skvele.
Opražená cibuľa dodala famóznu chuť.
Určite vyskúšam aj iné príchute ako stará dobrá klasika šunka, syr, či cesnak pretlačený a zmiešaný s maslom, kombinácia feta syru a sušených paradajok je geniálna.
Určite postupne prídem aj na iné varianty ingrediencií.
Cesto som robila bez rozkvasu, teraz v lete kvások pracuje rýchlejšie, takže za 6 hodín som mala cesto akurát.
Samozrejme čas a teplota rozhoduje pri kvasení cesta.
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky (preosiatej)
150 gramov mlieka
50 gramov bravčová masť
20 gramov soli
cca 400 gramov uvarených a vychladnutých zemiakov v šupke, najemno nastrúhané
1 ks celé vajce + jedno vajce na potretie
zvyšok lievito madre po odobratí na ďalšie kŕmenie
Plnka:
cca 400 gramov cibule
soľ podľa chuti
cca 4 Pl mleté škvarky (nemusia byť)
2 Pl bravčová masť
Všetky ingrediencie na cesto si spojíme pomocou mixéra na kompaktné cesto.
Chvíľu bude trvať zapracovanie zemiakov do cesta.
Ja som nechala cesto kvasiť na stole. Ráno zarobené.
Zatiaľ si ošúpeme cibuľu, nakrájame na pol mesiačiky.
Opražíme na masti a necháme vychladnúť.
Soľ pridáme podľa chuti, či slanosti škvarkov ak ich použijeme.
Cesto vykvasené preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Preložíme z každej strany. Ak sa veľmi lepí (záleží od použitých zemiakov) použijeme špachtlu na cesto.
Následne si cesto rozvaľkáme približne na 1 cm
Natrieme mletými škvarkami veľmi tenkú vrstvu, aby neprebili chuť cibule.
Následne pridáme vrstvu osmaženej cibule.
Začneme rolovať a valec upevníme rukami.
Nožom krájame 1,5-2 cm kolieska ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Necháme hodinu podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať napríklad sezamom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 15 až 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, čo pri tej úžasnej vôni sa dlho nedá čakať.








Komentáre