Preskočiť na hlavný obsah

Focaccia

 


Focaccia je druh talianskeho chlebíka. Nadýchané vláčne cesto zaručí, že si focacciu zamilujete.  Môžeme ju podávať ako hlavné jedlo (ideálne napríklad na záhradu, piknik, výlety...), prílohu alebo dokonca plnenú a máme focaccia sendvič.

V kváskovej verzii sa pečie najmä s lievito madre, čiže s tuhým pšeničným kváskom, ale ak máte len ražný kvások, kľudne sa dá nahradiť.

Na chlieb focaccia ukladáme väčšinou olivy (je na našej chuti či zelené alebo čierne), nemal by chýbať rozmarín, čerstvé ev. sušené paradajky alebo ich kombinácia, syr, sušená šunka prosciutto, cibuľa (krajšie ukáže červená). Nakoniec sa pokvapká kvalitným olivovým olejom a posype ideálne hrubozrnnou soľou.

Určite si každý nájde svoju najobľúbenejšiu kombinácii chutí.

Ak zvolíme vyššie cesto, výsledok bude ako spomínala v úvode... jemné, nadýchané... Vo verzii tenšie cesto budú okraje dokonalé chrumkavé.

Tak či tak, výsledok bude dokonalý.

Množstvo je na jeden klasický plech, ja som si ale cesto rozdelila, lebo som chcela dosiahnuť práve tú chrumkavosť.

Potrebujeme: 

150 gramov Lievito madre ( alebo 1 Pl ražný kvások)

500 gramov hladká múka

370 gramov vody

15 gramov soli (1 a 1/2 čl)

20 gramov kvalitný olivový olej (2 Pl)

Na dokončenie: paradajky (sušené, čerstvé), rozmarín, olivy (zelené, čierne), rôzne druhy syrov, prosciutto, cibuľa či iné druhy zeleniny.


V miske si lyžicou zamiešame vodu, kvások a múku.

Necháme hodinu fermentovať.


Následne pridáme soľ a olej a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misky.

Pozor! Cesto je dosť hydratované 


Hodinku necháme na linke, preložíme zo všetkých štyroch strán a dáme do chladničky nech kvások pracuje do druhého dňa.

Môžeme nechať v chladničke aj 24 hodín.

Na druhý deň, misku s cestom vyberieme a necháme hodinu pri izbovej teplote. 


Na plech si dáme papier na pečenie a trochu potrieme olejom. Môžeme cesto dať priamo na olejom potretý plech.


Zapneme rúru na 230 stupňov celzia.

Cesto na plechu necháme zatiaľ 20-30 minút podkysnúť. To sa nám dobre zohreje rúra.

Pred vložením do rúry poukladáme nami zvolené ingrediencie. Pokvapkáme olivovým olejom. Ja som na jednu časť použila olej zo sušených paradajok. Tiež skvelá voľba.

Posypeme soľou a vložíme do vyhriatej rúry.


Pečieme do zlatista, približne 25 až 30 minút. 

Po vybratí z rúry už len netrpezlivo čakať na prvé sústo tejto skvelej talianskej dobroty.




Dobrú chuť - Buon appetito


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...