Focaccia je druh talianskeho chlebíka. Nadýchané vláčne cesto zaručí, že si focacciu zamilujete. Môžeme ju podávať ako hlavné jedlo (ideálne napríklad na záhradu, piknik, výlety...), prílohu alebo dokonca plnenú a máme focaccia sendvič.
V kváskovej verzii sa pečie najmä s lievito madre, čiže s tuhým pšeničným kváskom, ale ak máte len ražný kvások, kľudne sa dá nahradiť.
Na chlieb focaccia ukladáme väčšinou olivy (je na našej chuti či zelené alebo čierne), nemal by chýbať rozmarín, čerstvé ev. sušené paradajky alebo ich kombinácia, syr, sušená šunka prosciutto, cibuľa (krajšie ukáže červená). Nakoniec sa pokvapká kvalitným olivovým olejom a posype ideálne hrubozrnnou soľou.
Určite si každý nájde svoju najobľúbenejšiu kombinácii chutí.
Ak zvolíme vyššie cesto, výsledok bude ako spomínala v úvode... jemné, nadýchané... Vo verzii tenšie cesto budú okraje dokonalé chrumkavé.
Tak či tak, výsledok bude dokonalý.
Množstvo je na jeden klasický plech, ja som si ale cesto rozdelila, lebo som chcela dosiahnuť práve tú chrumkavosť.
Potrebujeme:
150 gramov Lievito madre ( alebo 1 Pl ražný kvások)
500 gramov hladká múka
370 gramov vody
15 gramov soli (1 a 1/2 čl)
20 gramov kvalitný olivový olej (2 Pl)
Na dokončenie: paradajky (sušené, čerstvé), rozmarín, olivy (zelené, čierne), rôzne druhy syrov, prosciutto, cibuľa či iné druhy zeleniny.
V miske si lyžicou zamiešame vodu, kvások a múku.
Necháme hodinu fermentovať.
Následne pridáme soľ a olej a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misky.
Pozor! Cesto je dosť hydratované
Hodinku necháme na linke, preložíme zo všetkých štyroch strán a dáme do chladničky nech kvások pracuje do druhého dňa.
Môžeme nechať v chladničke aj 24 hodín.
Na druhý deň, misku s cestom vyberieme a necháme hodinu pri izbovej teplote.
Na plech si dáme papier na pečenie a trochu potrieme olejom. Môžeme cesto dať priamo na olejom potretý plech.
Zapneme rúru na 230 stupňov celzia.
Cesto na plechu necháme zatiaľ 20-30 minút podkysnúť. To sa nám dobre zohreje rúra.
Pred vložením do rúry poukladáme nami zvolené ingrediencie. Pokvapkáme olivovým olejom. Ja som na jednu časť použila olej zo sušených paradajok. Tiež skvelá voľba.
Posypeme soľou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme do zlatista, približne 25 až 30 minút.
Po vybratí z rúry už len netrpezlivo čakať na prvé sústo tejto skvelej talianskej dobroty.









Komentáre