U nás majú kysnuté koláče vždy svoje miesto na stole ku kávičke.
Aj keď to nie je dezert s krémom a šľahačkou, kysnuté cesto bolo aj bude vždy späté s mojím detstvom.
A keďže mám (aj u vás) obľúbený dokonalý recept na univerzálnu cesto ktoré sa dá použiť skoro na všetky možné spôsoby a tvary, využila som ho aj v tomto prípade.
Makový kvet je obmena na klasický makový závin. Vyzerá trochu slávnostnejšie a chuť je pre makových mlsov ako ja úplne ideálna.
V skratke cesto...
Rozkvas:
150 gramov polohrubá múka
150 gramov vody
1 Pl ražný kvások alebo 140 gramov lievito madre
Necháme cez noc kvasiť.
Ráno pridáme:
350 gramov polohrubá múka
75 gramov kryštálový cukor
90 gramov mlieka
90 gramov olej (100 ml)
1/2 čl soľ
Všetko premiesime a necháme dve hodiny kysnúť.
Maková plnka:
200 gramov mletý mak
100 gramov kryštálový cukor
100 ml mlieka
1 Pl slivkový lekvár
Mlieko si zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme slivkový lekvár. Necháme vychladnúť.
Následne cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme makovú plnku, zvinieme a odrežeme kraje, ktoré vložíme do stredu koláča. Ak tak neurobíme, budeme mať prázdny kruh, ktorý môžeme inak dekorovať alebo nechať prázdny.
Z valca si urobíme kruh a spojíme konce. Nožíkom narežeme cca 2 cm pásy ale necháme pár centimetrov od kraja cesto celé.
Opäť necháme dve hodiny kysnúť.
Pred pečením môžeme potrieť koláč olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 25 minút.
Upečený makový kvet necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Komentáre