Preskočiť na hlavný obsah

Kysnutý makový kvet (kváskový)

 


U nás majú kysnuté koláče vždy svoje miesto na stole ku kávičke.

Aj keď to nie je dezert s krémom a šľahačkou, kysnuté cesto bolo aj bude vždy späté s mojím detstvom.

A keďže mám  (aj u vás) obľúbený dokonalý recept na univerzálnu cesto ktoré sa dá použiť skoro na všetky možné spôsoby a tvary, využila som ho aj v tomto prípade.

Makový kvet je obmena na klasický makový závin. Vyzerá trochu slávnostnejšie a chuť je pre makových mlsov ako ja úplne ideálna.

V skratke cesto...

Rozkvas:

150 gramov polohrubá múka

150 gramov vody

1 Pl ražný kvások alebo 140 gramov lievito madre

Necháme cez noc kvasiť.

Ráno pridáme:

350 gramov polohrubá múka

75 gramov kryštálový cukor

90 gramov mlieka

90 gramov olej (100 ml)

1/2 čl soľ

Všetko premiesime a necháme dve hodiny kysnúť.

Maková plnka:

200 gramov mletý mak

100 gramov kryštálový cukor

100 ml mlieka

1 Pl slivkový lekvár

Mlieko si zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme slivkový lekvár. Necháme vychladnúť.

Následne cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme makovú plnku, zvinieme a odrežeme kraje, ktoré vložíme do stredu koláča. Ak tak neurobíme, budeme mať prázdny kruh, ktorý môžeme inak dekorovať alebo nechať prázdny.

Z valca si urobíme kruh a spojíme konce. Nožíkom narežeme cca 2 cm pásy ale necháme pár centimetrov od kraja cesto celé.

Opäť necháme dve hodiny kysnúť.

Pred pečením môžeme potrieť koláč olejom. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 25 minút.


Upečený makový kvet necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. 



Dobrú chuť



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...